Zonnepanelen

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn steeds meer te zien op de daken. Wie zonnepanelen heeft is goed bezig met verduurzamen. Zonnepanelen werken aan de hand van zonlicht. Zonnepanelen zetten als het ware zonlicht om in energie, waardoor jij stroom hebt.

Investering
Zonnepanelen zijn een investering voor jouw woning. De aanschaf van zonnepanelen is een flink bedrag, maar na een aantal jaar heb je deze kosten weer terugverdient en daarna heb je ‘gratis’ jouw eigen stroom. De jaarlijkse besparing van zonnepanelen hangt af van hoeveel je er neemt. Hieronder volgt een overzicht:

Aantal zonnepanelenJaarlijkse besparing
6€ 309
10€ 585
14€ 871
22€ 1355

Btw terug
Wanneer je zonnepanelen als particulier aanschaft, krijg je de btw terug als je deze aanschaf aangeeft bij de belastingdienst. Deze btw is 21% en dus een flink bedrag.

Rendement
Zonnepanelen hebben het hele jaar door rendement, zelfs bij bewolkte dagen. Echter, in de zomermaanden krijgen de zonnepanelen de meeste zonuren. Het is daarom ook aan te raden om voor de start van de zomer, de zonnepanelen schoon te maken en deze te laten inspecteren. Wanneer de zonnepanelen namelijk niet helemaal schoon zijn, kan dat gevolgen hebben voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Onderhoud
Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen is de omvormer. Dit onderdeel zet zonlicht om in energie. Deze omvormer heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 12 jaar. Bij goed onderhoud kan deze langer meegaan. De kosten van een nieuwe omvormer liggen op zo’n 1000 euro. Naast het schoonmaken en inspecteren van de zonnepanelen, zijn het laten vervangen van de omvormer de enige onderhoudskosten. Wanneer de onderhoud goed wordt bijgehouden, is de levensduur van de zonnepanelen ook langer.

Aantal zonnepanelen + kosten
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt ervan af met hoeveel personen je samenwoont. De kosten zijn hiervan ook afhankelijk. Hieronder volgt een overzicht:

Aantal bewonersAantal zonnepanelenKosten inclusief omvormer, plaatsing en btw
18€ 4.539
216€ 7.503
318€ 7.932
420€ 8.832
522€ 9.342