Wat is verduurzamen?

Wat is verduurzamen?

3 mei 2021 Uit Door Verduurzaming

Verduurzamen begint een steeds grotere rol te spelen in de Nederlandse samenleving. Het zal dan wel belangrijk zijn, maar wat is verduurzamen nou eigenlijk? In deze blog wordt duidelijk wat verduurzamen betekent en hoe jij een steentje kan bijdragen.

Wat is verduurzamen?
Verduurzamen betekent letterlijk het conserveren van een materiaal om aantasting te voorkomen. Echter, er zijn meerdere definities van verduurzamen. Zo kan je je huis ook verduurzamen. Ook kan je verduurzamen met je auto door een elektrische auto te gebruiken. Verduurzamen heeft het doel om de wereld te verbeteren.

Je huis verduurzamen
Je kan een een steentje bijdragen om de wereld te verbeteren door je huis te verduurzamen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo heb je verschillende isolatie soorten die zorgen voor het reduceren van energieverlies.

Eigen energie produceren 
Nog een manier om te verduurzamen is door je eigen energie te produceren. Je kan zonnepanelen op je woning of bedrijf laten plaatsen. Het is een eenmalige investering waar je zo’n 30 jaar profijt van gaat hebben. Nadat de investering is terugverdiend (dit is ongeveer na 10 jaar) profiteer je van gratis energie. De energie die je niet zelf gebruikt, kan je terug salderen naar jouw energieleverancier.

Hergebruik en verspil niet
Veel spullen worden vaak te snel weggegooid terwijl je het vaak nog wel een aantal keer kan gebruiken. Ook wordt het overige voedsel vaak weggegooid terwijl dit nog makkelijk te bewaren is voor bijvoorbeeld de volgende dag. Wanneer iedereen hier meer op gaat letten, wordt er een stuk minder verspild en dat draagt zijn steentje bij aan het verduurzamen.

Iedereen kan dus een steentje bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. Welke mogelijkheden zouden er voor jou zijn?