Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie?

16 november 2020 Uit Door Verduurzaming

Er zijn verschillende manieren om je huis te laten isoleren. Zo is er ook spouwmuurisolatie, maar wat is dat dan? In deze blog wordt hier nader op in gegaan.

Wat is spouwmuurisolatie?
De naam zegt het waarschijnlijk al, spouwmuurisolatie is het isoleren van de spouwmuur. Deze muur bestaat uit 3 delen, namelijk de binnenmuur, de buitenmuur en de luchtruimte tussen deze muren. Deze luchtruimte wordt de spouw genoemd.

Hoe werkt spouwmuurisolatie dan?
Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal wordt in de ruimte gespoten door middel van een isolatie-pistool. Allereerst worden er gaten in de buitenmuur gemaakt waar het pistool precies inpast. Het isolatiemateriaal verspreidt zich gemakkelijk door de ruimte heen. Nadat de spouw gevuld is, worden de gaten weer dichtgemaakt en is de ruimte geïsoleerd.

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?
Niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. Alle woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 zijn geschikt voor deze isolatie. Huizen die na 1976 zijn gebouwd, zijn standaard al voorzien van deze isolatievorm. Huizen die gebouwd zijn tussen 1977 en 1990 zijn vaak geïsoleerd met slecht isolatiemateriaal. Voor deze woningen is het daarom verstandig om deze nog eens na te laten isoleren. 

Waar zorgt spouwmuurisolatie voor?
Deze vorm van isolatie zorgt ervoor dat de kou vanuit buiten wordt tegengehouden. Zo is het in de winter een stuk aangenamer in huis. Door deze isolatie is het niet meer nodig om de verwarming op de hoogste stand te zetten. Dit scheelt op jaarbasis al zo’n €600 aan energiekosten.

Heb je een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1976 en is de spouwmuur nog niet geïsoleerd? Of wil je de spouwmuur na isoleren? Ontvang dan gratis en snel offertes van specialisten bij jou in de buurt.