Wat is buitengevelisolatie?

Wat is buitengevelisolatie?

1 maart 2021 Uit Door Verduurzaming

Je merkt dat het in de winter erg koud is in huis en zoekt naar de oorzaak van deze kou. Deze kou komt hoogstwaarschijnlijk door een niet goed geïsoleerd huis. Wanneer je je gaat oriënteren kom je waarschijnlijk ook buitengevelisolatie tegen. Wat is dit precies en hoe werkt deze isolatiemethode?

Wat is buitengevelisolatie?
Bij buitengevelisolatie wordt de gevel van een woning vanaf de buitenzijde geïsoleerd. Het is een alternatief voor als je huis geen spouwmuur heeft en je dus geen spouwmuurisolatie kunt toepassen. Vaak zijn dit huizen die voor 1920 zijn gebouwd. De huizen die later zijn gebouwd beschikken over een spouwmuur die al dan niet is geïsoleerd.

Hoe werkt buitengevelisolatie?
Bij het isoleren van de buitengevel wordt er vaak gebruik gemaakt van kunststof platen. Deze platen bevatten een isolatiemateriaal genaamd polystyreen hardschuim (XPS). Dit materiaal zorgt ervoor dat de kou in de winter wordt tegengehouden. In de zomer houdt deze isolatie juist weer de warmte tegen. Tevens is deze isolatie ook bestemd tegen vocht. Wanneer de isolatie is geplaatst, komt er dus geen vocht door de gevel heen en is de kans op schimmel nihil.

Hoe wordt buitengevelisolatie aangebracht?
De platen worden met een speciale lijm aangebracht tegen de bestaande buitengevel. Deze kunststof platen zijn voor het oog niet erg mooi. Daarom worden ze vaak afgewerkt met bepleistering. Op die manier is de woning niet alleen goed geïsoleerd; je geeft hem ook direct een compleet nieuwe look!

Verschil spouwmuurisolatie
Buitengevelisolatie wordt vaak uitgevoerd wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Bij spouwmuurisolatie wordt de isolatie aangebracht in de gevel in plaats van er buiten. Dit is sneller geplaatst, goedkoper en heeft geen invloed op het uiterlijk van jouw woning. Indien jouw woning van na 1920 is, raden we je aan om eerst te kijken naar spouwmuurisolatie.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Is spouwmuurisolatie niet mogelijk en zou je jouw woning wel graag beter geïsoleerd hebben? Vraag dan gratis en snel offertes aan van specialisten bij jou in de buurt!