Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

7 december 2020 Uit Door Verduurzaming

Je bent van plan om zonnepanelen te laten plaatsen en je bekijkt de prijs hiervan. Je denkt nu vast wat een hoog bedrag! Hoelang doe ik erover om winst op mijn zonnepanelen te maken? In deze blog wordt de terugverdientijd van zonnepanelen nader toegelicht.

Verschillende factoren
De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van de factoren is het aantal panelen. Hoe meer je er namelijk neemt, hoe meer zonne-energie er wordt omgezet naar bruikbare energie. Heb je bijvoorbeeld maar 1 of 2 panelen dan betaal je nog steeds geld voor energie aan een energiemaatschappij. Heb je meer zonnepanelen dan is de kans groot dat jij voor jouw eigen opgewekte stroom garant kan staan. 

Naast de hoeveelheid zijn de stand van de panelen, de levensduur van de omvormer en de kosten van de panelen zelf factoren die in verband staan met de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld
Om een beeld te krijgen van de terugverdientijd van zonnepanelen, wordt er een rekenvoorbeeld uitgewerkt. Stel je neemt er 10, deze kosten je dan ongeveer €5000. Ieder paneel heeft 300 Wattpiek (Wp). In totaal is er dan 3000 Wp, deze 3000 Wp levert per jaar ongeveer 2750 kWh op aan stroom. De gemiddelde prijs per kWh ligt op €0,22. Je bespaart dan op jaarbasis: 2750 x €0,22 = €605. Binnen iets meer dan 8 jaar heb je deze dan terugverdiend. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het mogelijk om de BTW terug te vragen. Wanneer je deze 21% terugvraagt, krijg je €1050 terug. Na de BTW teruggave doe je er nog maar 6,5 jaar om de zonne-energie omzetters terug te verdienen.

De omvormer
De omvormer van een zonnepaneel gaat ongeveer 12 jaar mee. Een nieuwe omvormer verlengt de terugverdientijd 2 jaar langer duurt, maar daar staat tegenover dat je voor ongeveer 19 jaar gratis stroom hebt.

Geïnteresseerd in zonnepanelen en geen zin/tijd om de beste prijs voor jouw situatie uit te zoeken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bekijk de beste mogelijkheid bij jou in de buurt.