Hoe werkt een zonnepaneel?

Hoe werkt een zonnepaneel?

8 februari 2021 Uit Door Verduurzaming

Zonnepanelen zie je op steeds meer daken liggen. Iedereen heeft het over het rendement en de terugverdientijd van de panelen, maar als je vraagt wat de werking is van een zonnepaneel weten de meeste daar geen antwoord op. Ontdek in deze blog hoe een zonnepaneel precies werkt.

Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen bestaan uit cellen genaamd fotovoltaïsch. Deze cellen bevatten verschillende laagjes silicium (Si). Het siliciumkristal dat wordt verkregen uit zand beschikt over een bijzondere eigenschap, namelijk het kunnen omzetten van zonlicht in elektriciteit. Wanneer er zonlicht op de cellen valt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen silicium. Deze spanning zorgt voor de stroom.

Deze opgewekte stroom kan nog niet gebruikt worden in het huishouden. De stroom moet worden omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. De zogenaamde omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet naar wisselstroom. De omvormer wordt vaak op zolder geplaatst, want dit zorgt ervoor dat de stroom zo efficiënt mogelijk wordt omgezet.

Salderen
De omvormer wordt aangesloten op de groepen in de meterkast. Zo is het mogelijk om overal in huis gebruik te maken van deze stroom. Produceer je nou meer stroom dan je eigenlijk nodig hebt? Dit is geen probleem, want je kan deze overgebleven energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor deze stroom krijg je uiteraard geld. Zo verdien je de investering in zonnepanelen nog sneller terug!

Mocht je nu je weet hoe zonnepanelen werken interesse hebben in panelen, vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan van specialisten bij jou in de buurt!