Hoe werkt bodemisolatie?

Hoe werkt bodemisolatie?

18 januari 2021 Uit Door Verduurzaming

Veel woningen hebben een kruipruimte. Deze ruimte bevindt zich onder de woning en staat in verbinding zorgt voor een barrière tussen het huis en de grond. Deze ruimte is vaak erg vochtig en koud. Wanneer de kruipruimte niet of niet goed geïsoleerd is, trekt koude en vochtige lucht de woning in. Herken je dit probleem? Bodemisolatie is de oplossing! Lees hier hoe bodemisolatie werkt.

Hoe werkt bodemisolatie?
Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd met isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de koude lucht in de kruipruimte blijft en vocht reeds condenseert voordat het jouw woning in trekt. Er zijn verschillende materialen voor bodemisolatie. Zo heb je isolatieparels, -schelpen en -matrassen. Deze worden hieronder kort toegelicht.

Isolatieparels
Isolatieparels worden ook wel EPS-parels genoemd. Dit zijn kleine piepschuim balletjes die vrij gemakkelijk in de kruipruimte worden gespoten. Wanneer deze bolletjes in de kruipruimte komen sluiten deze goed op elkaar aan en de gehele ruimte wordt opgevuld. Wanneer je de kruipruimte in moet en deze is geïsoleerd met deze EPS-parels, dan zijn deze gemakkelijk te verplaatsen. Lees hier ook meer over de nadelen van EPS-parels.

Isolatiechips
Bij het isoleren met chips wordt er een laag van dit isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gespoten. Door het aanbrengen van de isolerende laag wordt de bodem van de kruipruimte kouder dan de ruimte boven de isolatie. Vocht condenseert op het koude isolatiemateriaal, waardoor het niet meer omhoog de woning in trekt.

Isolatiematrassen
Een ander isolatiemateriaal is het isolatiematras. Deze matrassen zijn gemaakt van folie gevuld met isolerende parels. Deze gaan niet rotten en er ontstaat geen schimmel. Het nadeel van deze matrassen is dat de kruipruimte nog kleiner wordt. Stel je moet in de kruipruimte zijn, dan dien je eerst de matrassen te verplaatsen.

Benieuwd naar de kosten van bodemisolatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Je ontvangt tot wel 4 offertes van specialisten bij jou uit de buurt.