Hoe verbeter ik het energielabel van mijn woning?

Hoe verbeter ik het energielabel van mijn woning?

28 december 2020 Uit Door Verduurzaming

Elke woning heeft een energielabel. Dit label heeft invloed op onder andere de waarde van de woning en het bepaald mede de hoogte van de huurprijs. Maar wat houdt een energielabel precies in? In deze blog leggen we het je uit. Daarnaast geven we enkele handige tips om dit energielabel te verbeteren.

Wat is een energielabel?
De overheid heeft in 2015 een voorlopig energielabel uitgereikt aan alle huiseigenaren in Nederland. Dit energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Een woning krijgt een letter tussen de A en de G. A is zeer goed en G is heel slecht. Het doel van een label is dat mensen gestimuleerd worden om zoveel mogelijk energiezuinig te leven. Een label moet bekend zijn wanneer een huis wordt verkocht of verhuurd. Wanneer deze niet bekend is, kan er een boete worden uitgeschreven. Een betere energielabel zorgt voor een stijging van de woningwaarde, een verbetering voor het milieu en het bespaard een hoop energiekosten.

Je huis energiezuiniger maken
Je krijgt een beter energielabel, door je huis energiezuiniger te maken. Dit kan op verschillende manieren. Hier volgen er drie die je relatief snel en eenvoudig kunt toepassen.

Aanlevering groene energie
Groene energie wordt opgewekt uit bronnen uit de natuur zoals de zon, het water en de wind. Met behulp van zonnepanelen zet je zelf zonne-energie om naar bruikbare energie voor jouw woning. De aanschaf van zonnepanelen zorgt voor een beter energielabel. Dit komt doordat je je eigen energie opwekt en er hierbij geen CO-2 vrijkomt, in tegenstelling tot de energie van de reguliere energieleveranciers.

Isoleer je woning
Een betere isolatie van je huis zorgt voor een groener energielabel. Goede isolatie zorgt er in de winter namelijk voor dat er minder warmte verloren gaat, terwijl het in de zomer juist stukken koeler blijft in huis. Er zijn verschillende manieren van woningisolatie. Zo is het mogelijk je huis te isoleren via spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, buitengevel isolatie en dakisolatie

Cv-ketel
Eén van de oorzaken van een slecht energielabel is dat er veel energie verloren gaat bij een cv-ketel. Oude ketels hebben vaak een laag rendement, wat inhoudt dat ze hard moeten werken voor relatief weinig resultaat. Heb jij dus een oude cv-ketel en wil je jouw energielabel verbeteren? Schaf dan een nieuwe ketel met een hoog rendement aan!