De terugverdientijd van isolatie

De terugverdientijd van isolatie

16 september 2020 Uit Door Verduurzaming

Je woning laten isoleren brengt aardig wat kosten met zich mee. Uiteindelijk zal deze investering terugverdiend zijn. Hieronder volgt een overzicht met de terugverdientijd van de verschillende soorten isolatie.

Terugverdientijd buitengevel isolatie
We beginnen met de buitengevel isolatie. De terugverdientijd van deze isolatie is afhankelijk van een aantal factoren zoals: het isolatiemateriaal en de dikte hiervan. Hoe beter en dikker het isolatiemateriaal dus te duurder de isolatie is, maar de isolatie werkt dan ook een stuk beter. De gemiddelde terugverdientijd van buitengevel isolatie ligt tussen de 9 en 14 jaar. Dit klinkt misschien als een lange tijd, maar na deze tijd heeft de isolatie nog steeds een hoog rendement.

Terugverdientijd dakisolatie
De terugverdientijd van dakisolatie ligt ook aan een aantal factoren. Zo is elk dak anders en zijn er verschillende soorten isolatiematerialen. Bij een dak van 74m2 is de besparing ongeveer €400 per jaar. De kosten totale kosten van dakisolatie met deze grootte ligt tussen de €1500 en €2100. Dat betekent dan dat dakisolatie zich terugverdiend tussen de 3 en 6 jaar.

Terugverdientijd kruipruimte isolatie
Kruipruimte isolatie wordt ook wel bodemisolatie genoemd. De bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd waardoor er geen kou en vocht naar boven gaat. De terugverdientijd van kruipruimte isolatie is weer afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. Kruipruimte isolatie kost bij een gemiddelde woning zo’n €1100. Per jaar bespaar je hiermee ongeveer €160. Dat komt dan neer op een terugverdientijd van iets minder dan 7 jaar. Na deze 7 jaar blijft het rendement erg hoog, waardoor er nog lange tijd van geprofiteerd kan worden. a

Terugverdientijd spouwmuurisolatie
De isolatiekosten van spouwmuren is vrij laag. Deze bedragen gemiddeld tussen de €800 en €1100. De opbrengsten van spouwmuurisolatie liggen op gemiddeld €300 per jaar. Dat betekent dan dat de terugverdientijd van spouwmuurisolatie tussen de 3 en 4 jaar ligt. De werking van de isolatie blijft een veel langere tijd meegaan, waardoor deze isolatie winstgevend is na de terugverdientijd.

Terugverdientijd vloerisolatie
Bij vloerisolatie wordt de onderzijde van de vloer gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen. De kosten van vloerisolatie met de daarbij horende terugverdientijd verschilt per situatie. Hieronder volgt een overzicht:

Type woningGemiddelde isolatiekostenJaarlijkse besparingTerugverdientijd
Tussenwoning€1400€2007 jaar
Twee-onder-een-kap€1550€2506,2 jaar
Vrijstaande woning€2100€2807,5 jaar